Falska guldtackorgolddigger

Hur man testar om det är äkta guld.

Genom att väga vikten, mäta tjocklek etc. kommer du en bit på vägen men det verkliga testet görs med Arkimedes princip om hur man mäter densiteten. Kortfattat går det till på följande vis.

  • Väg guldföremålet på en digital våg med minst två decimaler.
  • Fyll en behållare med vatten och nollställ vågen med behållaren på.
  • Fäst en bomullstråd på föremålet och häng den så att guldet svävar fritt i vattnet. Guldet skall vara helt under ytan och inte stöta i väggar eller botten. Läs av vikten i det svävande tillståndet.
  • Dela guldvikten i punkt ett med vikten i vatten. Du har nu densiteten.

Densiteten för äkta rent guld är 19,3 g/cm³ och det är detta tal du skall få fram om du har en äkta .999 guldtacka.

Volfram eller tungsten som det också kallas (faktiskt efter Svenskan för tung sten) har en densitet närmast guld och ligger på 19,25 g/cm³ och det är därför det är viktigt med en precisionsvåg. Lite under kommer Uran med en densitet på 19,1 g/cm³. Silvers densitet är 10,490 g/cm³.

Video på ovan metod för att kontrollera om gulds äkthet.

För att vara ännu mer säker på om du har äkta rent guld kan man mäta guldets elektriska ledningsförmåga, värmeledande egenskaper, röntga och testa med ultraljud. Tabeller för gulds egenskaper får du med en snabb Googling.

Falsk 10oz guldtacka från Credit Suisse.

Bild från videon ovanför. Guldtacka med volfram / tungsten.

Falsk guldtacka fylld med Tungsten / Volfram.

Se upp för falska eller missledande annonser på Tradera!

På tradera finns det många annonser om 10g 100mills guldtackor och vet man inte vad ”mills” i det här fallet betyder kan man göra en riktigt dålig affär. I annonserna är man väldigt tydlig med att det är 100% äkta guld och det är det också. Vad man där emot är väldigt otydlig med är att det bara är guldpläteringen som är äkta 99,99% guld. Du köper med andra ord skräpmetall med en milljondels av en inch tjockt lager av guld. Det är vad ”mills” står för, milljonsdel. Gång på gång säljs dessa typer av falska guldtackor för upp emot 1500kr styck. Tradera säger att det är tillåtet att sälja dessa guldtackor men att man måste vara tydlig med vad det är man säljer.