Guld i Sverige

Här finns det guld i Sverige

Finns det guld i Sverige? Givetvis finns det, och troligtvis ganska mycket. Hittills har över 200´000kg guld hittats i Sverige men det finns mycket mer kvar att hitta. Varför har det inte hittats så mycket i Sverige som man har i USA jämförelsevis? -Jo, för att det inte är så många som letar.

GuldkornDe geologiska likheterna med Kalifornien och Alaska är slående, så visst borde det finnas stora mängder guld här. Hittills har mesta delen utvunnits ur bergen men det är bevisat att det finns guld att vaska i Sverige. De få guldgrävare som finns idag byter upp sig mot större och större maskiner så visst verkar det lönsamt.

Karta över guld i Sverige

Guld i Sverige kartor

Det är mycket möjligt att det kan bli en liknande guldrush här i Sverige som i Kalifornien 1858. Om fler ger sig ut för att finna guld desto mer kommer att hittas, och hittas det guld kommer fler haka på. Det är otroligt få som vaskar guld i Sverige jämförelsevis mot övriga världen där man idag vet att det finns guld. I Norge och Finland vaskas betydligt mer, och vad säger att det finns där, men inte här?

Guldvaskningen i Danmark och Island är nästan obefintlig men det finns förmodligen guld att finna även där.

Här har man hittat guld i Sverige.

  • Fäboliden utanför Lycksele – 24ton guld. 2002.
  • Svartliden
  • Stortjärnhobben
  • Sandvikträsk
  • Ersmarksberget
  • Tjålmträsk – Företaget Lappland Gold Miners har hittat en åder med 350g per ton guldmalm. Det är en extremt hög guldhalt då man räknar med att det är lönsamt om guldhalten ligger på så lågt som 4-6gram per ton guldmalm.
  • Vindelgransele, Västerbotten. 1,3 ton guld per år.

Hittills i världen har man hittat 100’000 ton guld varav 200 ton guld har hittats i Sverige.

Sveriges största guldgruva genom tiderna var Boliden-gruvan som brutit 120 ton guld i Sverige.

Här kan du läsa om vart man kan sälja guld.

Mer om guld i Sverige

Priset på guld har ökat stadigt i över tio års tid i Sverige och i hela världen för den delen vilket har ökat intresset för guld och vart man hittar det. Det ordnas guldäventyr och guldsafarin både här och där och allt från barn till pensionärer ger sig ut i Sverige för att leta guld. De flesta ser det som ett spännande äventyr och hittar inte mer än bara några korn guld. Det finns idag endast dryga 250 inmutningar i Sverige och innehas av allt från pensionärer till stora gruvbolag.

För den som hittar guld krävs en hel del pengar för att utforska om det finns mycket guld på platsen. Det skall ansökas om inmutning men det skall framförallt borras ett ganska stort antal hål. Den som har sett Gold rush Alaska har sett att alla som vet vad de gör först prospekterar genom att borra hål. I Alaska borrar dem för att se hur djupt det är ner till berggrunden. De samlar det som borras upp och vaskar guldet vanligtvis för hand för att räkna ut hur mycket guld per ton det finns på den aktuella platsen. Djupet ner till berggrunden är också avgörande om man anser att platsen är värd sin möda.

Guld är som bekant tyngre än de flesta andra ämnen och sjunker därför allt djupare med tiden. Längre ner än till berggrunden kommer guldet givetvis inte så det är där man hittar mest guld. Är det då 30 meter jord och lera ovanför kanske det inte är värt arbetet att få fram guldet. Läs mer om grundämnet guld och dess egenskaper som t ex guldet densitet för bättre förståelse om hur guld beter sig.

Det vanligaste för dem som hittat guldfyndigheter i Sverige är att kontakta ett gruvbolag för att höra om de är intresserade.

Det finns mest guld i Bergslagen, Dalsland, Småland och Västerbotten men det är för att man har hittat guld där. Som jag har sagt tidigare är det väldigt få som letar guld i Sverige så kanske, eller till och med är troligast att den största guldfyndigheten finns någon helt annan stans.

Kan jag som bor i Sverige hitta guld i skogen?

Ska man hitta guld i en skog så gör man det troligtvis i stenbumlingar som man hackar sönder med en geologhammare. Stenen kommer någonstans ifrån och ursprunget är ett berg, förhoppningsvis i närheten. Det är dock mycket möjligt att stora stenbumlingar har färdats många mil med inlandsisen och det kan då bli mycket svårt att lista ut vart den ursprungliga guldådern finns. Att bara sätta igång och gräva i backen efter guld är lönlöst. Även om det finns en guldåder i närheten så finns det inte bara guld i marken hur som helst. Tänk efter själv. Guld finns insprängt i bergen sammanflätat med urberget. För att det skall komma loss måste guldet erodera loss från berget. I snabbast takt löses berg upp med forsande vatten. Det är därför troligast enklast att hitta guld i bäckar och forsar som kommer från ett berg. Tänk dock på att guldet har brutits loss i miljoner års tid från de Svenska bergen och guldet som är tungt sjunker djupare och djupare ner i marken.

guld-i-grustag-sverige

Som ett litet experiment skall jag ta prover från olika typer av miljöer och vaska fram förhoppningsvis lite guld.

I bilden ovan har jag tagit en hink med sand/grus från ett sandtag i Västmanlands län. Återkommer med resultat när jag vaskat klart.

Guld i gruvavfall / kattguld

kattguldChristina Wanhainen, professor på Luleå tekniska universitet letar guld i gruvavfall från Svenska guldgruvor. Idag finns flera gruvor där guld utvinns som biprodukt. Aitikgruvan som ligger 15 kilometer utanför Gällivare är en koppargruva som utvinner hela 1500 kg guld varje år där guld, kobolt och silver är biprodukter av huvudbrytningen av koppar. Christina forskar på om hur man kan utvinna ädla metaller ur Pyrit, -kattguld kallat i folkmun. Man vet att det finns guld i kattguld men problemet är hur man anrikar malmen på ett  lönsamt och effektivt sätt.

Det finns mycket guld i Sverige så ge dig ut i skog och mark! Har du tur hittar du Sveriges nästa stora guldåder. Läs här om hur du går tillväga för att göra en inmutning i Sverige