Guld i världen

Vart i världen finns det mest guld?

Uppskattningsvis finns det 165’000 ton guld (2011) som har utvunnits av människan. I storlek kan det beskrivas som en kub med sidan på 20m. Det är inte så mycket om man tänker efter. Varje år utvinns ungefär en 5x5m guld i världen vilket motsvarar 2500 ton guld. Delar man upp allt guld som finns i världen per person skulle var och en få ca 24gram guld var. En genomsnittlig vigselring väger 5gram vilket då skulle betyda att varje människa i världen kunde haft 5st guldringar var till ett värde på omkring 8000kr.

Mer än 50% av allt guld i världen har utvunnits de senaste 50 åren (ha i åtanke att Inca-indianerna, Aztekerna, Egypter mf. samlade väldigt stora mängder guld på sin tid) och de gruvor som finns blir bara större och större. Tiderna när man hittade guldklimpar stora som golfbollar i Kalifornien och de hundratals mil av guldfylla korall (rev) utanför Sydafrika är förbi. Idag vaskas eller bryts det mesta av världens guld i på gigantiska anläggningar. De få platser på jorden som ännu inte har guldgrävare vimlandes är på platser så avlägsna att bara dem med de största plånböckerna har möjlighet till av utvinna guld där. Det är dock bara en tidsfråga innan alla världens hörn har guldgrävare omkring sig.

Vad används då all världens guld till?

52% av allt guld i världen används till smycken, 34% består av gulddepåer hos centralbanker och investeringsguld. 12% går åt i industrin för tillverkning av exempelvis kretskort, guldpläterade kontakter, ja det mesta som ställer höga krav på bra elektrisk ledningsförmåga och en yta som inte oxiderar. Läs vår artikel om guld i industrin och hur man utvinner guld ur elprylar. De resterande två procenten är oredovisade.

Vilka länder förbrukar mest guld?

Överlägset mest guld konsumeras i Indien i form utav guldsmycken, dryga 745 ton guld används i Indien och å andra plats kommer Kina med 428 ton guld.USA kommer på en tredjeplats med 128 ton guld. Där efter följer i tur och ordning Turkiet, Saudi Arabien, Ryssland, Förenade Arab Emiraten, Egypten, Indonesien, Storbritannien, Japan, Sydkorea, Vietnam och Thailand. Alla övriga länder konsumerar tillsammans ca 250 ton guld.

Vilka länder producerar mest guld?

Vilka länder som framställer mest guld illustreras lättast med en bild:

Guldproduktion i världen.

Här är Kina ganska överlägset störst och USA samt Australien delar sånär andraplatsen. Sydafrika, Ryssland, Peru, Indonesien, Kanada, Uzbekistan, Ghana, Papa Guinea, Brasilien, Mexiko, Colombia och Argentina är också stora producenter av guld. Sverige kommer först på en 38e plats över guldproduktion men en 17e plats över länder med störst guldreserv. Läs här om guld i Sverige.