Guldtackor

Investera i guldtackor

Att investera i guld gör man billigast i form av guldtackor. Andra former av guld, så som guldmynt och guldsmycken m.m. har högre framställningskostnad och guldpriset per gram blir då högre. Just större guldtacka du köper desto lägre guldpris per gram bör du få. Om du där emot kan köpa ett guldmynt för samma pris per gram som en guldtacka bör du givetvis välja att köpa guldmyntet eftersom dessa samlas och ökar i värde snabbare än guldtackor.

Läs mer om: Hur man köper billiga guldtackor längre ned i artikeln.

Investera i guld

För privatpersoner kan man köpa guldtackor i olika storlekar och vikt. från 1g till 1kg eller mer. Tänk på att små guldtackor har präglats precis som guldmynt och har därför högre framställningskostnad och därmed högre guldpris per gram. Att köpa guldtackor på 1g är i stort sett värdelöst i investeringssynpunkt. Vi rekommenderar att man köper guldmynt så billigt som möjligt till dess att man har råd att köpa guldtackor i minst 100g. Dessa guldtackor har gjuts istället för att präglats och är därför bättre i investeringssynpunkt.

Svensk guldtacka från Boliden

Följ med när Programledaren Steve besöker Sveriges enda plats där man gjuter guldtackor. Boliden guldtacka gjuts i Rönnskär.

Olika guldtackor

När du skall köpa en guldtacka är det säkrast att du köper någon av de kända märkena. Att köpa ett okänt märke kan göra din guldtacka mer svårsåld och dessutom finns det större risk för förfalskning.

Dessa tillverkare av guldtackor rekommenderar vi:

  • Boliden
  • Credit Suisse
  • Pamp Suisse
  • UBM
  • Valcambi Schweiz
  • Heraeus

100g guldtacka från Bolien.

1-grams guldtackor.

1-grams guldtackor från Valcombi Suisse. En så kallad Combi bar där du bryter dem från ett ark.

Världens största guldtacka

 

Världens största guldtacka från japan. 250kg.

Världens nuvarande största guldtacka väger 250kg och har tillverkats av Mitsubishi i Japan. Denna gultacka är värd ca 10’000’000 dollar.

Världens näst största guldtacka från Taiwan. 220kg.

Världens näst största gultacka väger 220kg och finns i Taiwan.

Världens största guldmynt.

Världens största guldmynt föreställer Canadas välkända Maple Leaf guldmynt och har ett värde på 1 miljon dollar. Det faktiska guldvärdet skall dock vara mycket mer.

Här är en falsk guldtacka på 1kg. 30-40% av vikten består av tungsten och upptäcktes pga att guldtackan vägde två gram för lite.

Guldreserven i England.

Englands guldreserv i London.

Att Köpa guldtackor billigt

När du skall köpa guldtackor är det såklart viktigt att man köper till bra pris om tanken är att du så småningom skall göra en vinst. Att investera och köpa så billiga guldtackor är dock inte allt. Tänk på att kända märken så som Boliden, Valcambi och Credit Suisse ger bättre betalt än mindre kända. Helt okända märken på guldtackor kan ha ett guldpris som är så mycket lägre att det inte är värt sin vikt i guld.

Vart köper man då guldtackor billigast?

Det finns ett antal kända Svenska handlare av guldtackor, bland andra Liberty Silver, Tavex, Guldcentralen och Norsk-Svensk Guld. Det är dock inte här du köper billigast guld utan i Sverige skulle jag säga att du gör störst klipp på guld är på Tradera. Var dock försiktig och köp från handlare som har bra omdömen, har historik att de sålt guld förut samt att du köper kända märken. När du köpt dina guldtackor bör du förvara dem i ett bankfack. Enligt osäkra källor finns det ligor som säljer guldtackor för att sedan ta reda på din adress och sno tillbaka dem. Detta kan vara ett rykte men ändå värt att ha i åtanke om du skall förvara guld hemma.

Bankerna handlar inte med fysiskt guld men där emot med värdepapper av guld. Inte lika spännande som att hålla ett kilo guld i handen men ur vinstsyfte lika bra om inte bättre.

Priser på guldtackor.

Boliden guldtacka på 100 gram finns just nu (2012-12-04) på Tradera för 38900kr motsvarande 389kr per gram.

Pamp 5 gram guldtacka finns för 1825kr motsvarande 365kr per gram guld.

Degussa 10 grams guldtacka finns för 3650kr motsvarande 365kr per gram guld.

Som vi ser här är Boliden guldtacka mycket dyrare per gram guld än de mindre guldtackorna. Här ser vi vilken betydelse märket har och den välkända svenska guldtackan Boliden betalar bra bara för märket.

Svenska guldtackor på 100 gram är dock för småsparare, en riktig normalstor Svensk guldtacka väger 12,4kg motsvarande 398,66 troy ounce och kan du köpa idag för (2013-12-13) 3’221’772kr.

Se upp för falska guldtackor när du köper guld. Köper du för miljoner känns det inte tryggt att enbart lita på guldstämplar. Vi ser allt oftare pressmeddelanden från Tradera och Ebay med varningar om falska guldtackor. Det kan vara allt från blytackor klädda med guldhöljen till stora massiva guldtackor med mindre mängder av t.ex. Volfram som väger nästan lika mycket som guld. Lär vår guide om hur du kan testa om det är falskt guld i guldtackor, mynt etc.

Hur man testar om det är äkta guld.

Genom att väga vikten, mäta tjocklek etc. kommer du en bit på vägen men det verkliga testet görs med Arkimedes princip om hur man mäter densiteten. Kortfattat går det till på följande vis.

  • Väg guldföremålet på en digital våg med minst två decimaler.
  • Fyll en behållare med vatten och nollställ vågen med behållaren på.
  • Fäst en bomullstråd på föremålet och häng den så att guldet svävar fritt i vattnet. Guldet skall vara helt under ytan och inte stöta i väggar eller botten. Läs av vikten i det svävande tillståndet.
  • Dela guldvikten i punkt ett med vikten i vatten. Du har nu densiteten.

Densiteten för äkta rent guld är 19,3 g/cm³ och det är detta tal du skall få fram om du har en äkta .999 guldtacka.

Volfram eller tungsten som det också kallas (faktiskt efter Svenskan för tung sten) har en densitet närmast guld och ligger på 19,25 g/cm³ och det är därför det är viktigt med en precisionsvåg. Lite under kommer Uran med en densitet på 19,1 g/cm³. Silvers densitet är 10,490 g/cm³.

Video på ovan metod för att kontrollera om gulds äkthet.

För att vara ännu mer säker på om du har äkta rent guld kan man mäta guldets elektriska ledningsförmåga, värmeledande egenskaper, röntga och testa med ultraljud. Tabeller för gulds egenskaper får du med en snabb Googling.

Falsk 10oz guldtacka från Credit Suisse.

Bild från videon ovanför. Guldtacka med volfram / tungsten.

Falsk guldtacka fylld med Tungsten / Volfram.

Se upp för falska eller missledande annonser på Tradera!

På tradera finns det många annonser om 10g 100mills guldtackor och vet man inte vad ”mills” i det här fallet betyder kan man göra en riktigt dålig affär. I annonserna är man väldigt tydlig med att det är 100% äkta guld och det är det också. Vad man där emot är väldigt otydlig med är att det bara är guldpläteringen som är äkta 99,99% guld. Du köper med andra ord skräpmetall med en milljondels av en inch tjockt lager av guld. Det är vad ”mills” står för, milljonsdel. Gång på gång säljs dessa typer av falska guldtackor för upp emot 1500kr styck. Tradera säger att det är tillåtet att sälja dessa guldtackor men att man måste vara tydlig med vad det är man säljer.