Hur man smälter guld

Hur du gjuter egna guldtackor.

Industriellt smälter man guld med en induktionsugn där elektromagnetiska vågfrekvenser smälter guldet inom ett par minuter. Oftast smälter man guldet till omkring 1200grader Celsius och det är viktigt att inte värma det mer än så då man kan förlora guld. Värmer man det för lite rinner inte guldet tillräckligt snabbt och det blir ojämnheter i gjutningen eller så följer inte allt guld med ur smältformen. När guldet erhållit rätt temperatur hälls guldet snabbt ner i en gjutform som oftast är gjort i gjutjärn.

Antigen förvärms gjutjärnsformarna eller betäcks de med en tunn yta av grafitpulver. Det går givetvis också att smälta guldet med en gasbrännare / gasolbrännare och det är då viktigt hur man gör det.

Börja med att förvärma degeln, fortsätt att långsamt värma guldet med lågan en bit ifrån. Jobba dig sedan närmare tills guldet smälter. Vicka degeln för att kontrollera att guldet smällt. När du är klar häller du snabbt över guldet i din gjutform samtidigt som du har gaslågan på guldet. Efter någon sekund kan du knacka ur ditt gjutna guld ur formen och kyla i vatten. Använd sedan dina gravyrstavar och knacka in vikt och renhetsgrad i dina guldtackor.

När man skall gjuta mindre guldtackor 1000g eller mindre lägger man guldgranuler eller skrotguld som man vägt till en exakt vikt varefter man smälter guldet direkt i gjutformen.

Guldgranuler för exakt vikt på guldtackor.

Guldgranuler för exakt vikt på guldtackor.

Video på hur man gjuter guld.