Guldpris så värderas guld

Om du säljer guld för första gången, kan det vara svårt att beräkna guldpriset. Vad beror kostnaden på? Hur mycket kostar guld per gram och spelar färgen på guldet någon roll? Här är information om hur man räknar ut priset på guld.

Besök sajten guldpris.nu för dagens guldpris >>

Guldenheten

När man räknar ut guldpris, brukar handlare göra det via metallens gram. Därmed, när guldhandlare föreslår sina priser på guldet som du säljer, är detta baserat på guldets värde per gram. Den enhet som man använder är Troy Ounce och guldpriset uträknas i amerikanska dollar, vilket kan göra det svårare för svenska guldhandlare, som måste omvandla dollarn till svenska kronor. Ett Troy Ounce är 31,1034768 gram, men man brukar konvertera detta till 31.1 gram.

Hur jämför man guldhandlares pris?

Eftersom värdet på guld har stigit i pris under de senaste åren, finns det mängder av guldhandlare att välja emellan. När man ska välja ut rätt handlare, är det viktigt att denne måste ha fått tillstånd ifrån polisen innan han kan köpa och sälja guld. Detta är väldigt viktigt att veta, speciellt om man är intresserad av att sälja via internet.

När du ska jämföra guldpriser mellan olika handlare, brukar de mäta metallen i karat och den mängd som man helst vill handla med är 24 karat rent guld. Eftersom guld är en mjuk metall, brukar den kombineras med andra metaller som till exempel koppar, silver och platina, för att se till att den håller i fasthet. Dessa fakta kan därmed ändra värdet på metallen och därför brukar handlare ibland räkna med det vanligare 18 karaten i värde, i vilket metallen består av 75% guld och 25% av en annan metall.

Anledningarna till att guld har ökat i pris under de senaste åren, beror på att guld är en eftertraktad investering som kan användas som skydd vid inflation, samtidigt som den brukas inom smyckeindustrin.

Spelar färgen någon roll?

Det är inte bara gult guld som glimmar. Guld finns i mängder av olika färger. Det finns variationer som rött, vitt, lila, blått, svart och grönt guld. Anledningen till detta, är att eftersom rent guld är en mjuk metall, brukar guld bestå av andra metaller som kan ge guldet en annorlunda färg.

Rött guld består av guld och koppar och ju rödare guldet är, desto mer koppar består guldet av. Lila guld består av aluminium medan blått guld innefattas av indium. Vitt guld innehåller däremot platina, en metall som är minst lika värdefull som guld, vilket kan hjälpa dess värde och pris. För övrigt brukar färgen på guldet inte spela någon roll, eftersom handlaren fortfarande går efter 18 eller 24 karat i mätningen av mängden rent guld.

Guldpris per gram idag och historiskt guldpris:

Följ historiska guldpriser och se grafer över guldets utveckling >>

Hur säljer man guld?

Guldpriset räknas ut via den amerikanska enheten Troy Ounce. En Troy Ounce består av 31.1 gram av guld och när du säljer ditt guld, räknas priset ut beroendet på mängden av guld som finns i metallen. Värdet på 30 gram, eller 24 karat guld, är just nu 303 kr per gram, men allt beror på hur mycket av metallen som består av rent guld och vad som ingår av andra metaller.

Hur man köper guld

Man kan köpa guld på tradera.com som är en auktionssajt. Tavex.se köper och säljer guld. På tradra betalar man vanligtvis mellan 27000-35000kr per 100gram guld. Hos Tavex kan du köpa guld för 36500kr per 100gram guld.

Med tanke på att bl.a. SMSguld med flera betalar 390kr per gram kan du i princip köpa på Tradera och sälja till smsguld.